Nedjelja, 23. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Italiji potvrđen prvi slučaj omikron varijante koronavirusa

Preuzmite sliku

Italija je u subotu potvrdila prvi slučaj varijante koronavirusa omikron, nedavno otkrivene u Južnoaftičkoj Republici, javlja Anadolu Agency (AA).

Italijanska novinska agencija ANSA objavila je da se pacijent, koji je potpuno vakcinisan, vratio u Italiju iz Mozambika prije nekoliko dana. Iz predostrožnosti, osobe koje su bile u kontaktu s pacijentom, nalaze se u izolaciji. Italija je u subotu prijavila 12.877 novih slučajeva koronavirusa i 93 smrtna slučaja.

Nekoliko zemalja širom svijeta zabranilo je letove iz više od pola južnoafričkih zemalja, uključujući Južnoafričku Republiku, Namibiju, Bocvanu, Zimbabve, Mozambik, Lesoto i Eswatini, zbog straha od širenja nove varijante virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je novu varijantu COVID-19 proglasila “varijantom koja izaziva zabrinutost” i nazvala je omikron. WHO je objavio da ova varijante ima veliki broj mutacija, prenosiva je i možda spretnija u izbjegavanju mjera javnog zdravlja, uključujući vakcine. Nova varijanta je prvi put prijavljena WHO-u iz Južnoafričke Republike u srijedu, a otkrivena je i u Bocvani, Hong Kongu i Belgiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,