Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Italiji otvorene knjižare i dućani dječje odjeće, kada se ukidaju druge mjere?

Preuzmite sliku

U Italiji su od danas otvorene knjižare, trgovine uredske opreme i trgovine dječje robe. 

Razlike postoje od regije do regije, pa je tako u nekim regijama sve navedeno otvoreno od danas, dok će se u nekim regijama tek dezinfikovati pa otvoriti, ali svakako stoji da je vlada tim poslovima odobrila ponovno otvorenje.

Ipak, regije Lazio, Lombardija i Piemont su odbile otvoriti knjižare.

Vlada sada priprema planove za drugu fazu u kojoj će se otvoriti dio modne industrije ali i autoindustrije te metalurške industrije, piše Index.hr.

Proizvođači automobila se vraćaju na posao

Danas se na posao vraćaj 150 zaposlenika Fiata iz Malfija, a potom se trebaju vratiti i zaposlenici kompanije Mirafiori u Torinu te Sevel-Ducata u Abruzzu. Previđa se i skoro otvaranje tekstilne industrije i modnog sektora.

Uskoro će se odobriti i upotreba šumskih područja, sjeća drveća, proizvodnja računara i slično.

Pokreću se i trgovine koje opskrbljuju poslodavce uredskom opremom kako bi se poslovi mogli otvoriti.

Sport i dalje zabranjen

Minimalno će još sljedeće tri sedmice stanovnici Italije morati ostati kući, osim ako izlaze zbog odlaska na posao ili zdravstvenih razloga. Nema događaja, barovi, restorani, kina, pozorišta, muzeji, pubovi i klubovi ostaju zatvoreni.

Zatvoreni ostaju i parkovi i igrališta, a do daljnjeg nema sportskih aktivnosti, čak ni treninga za profesionalne sportaše.

Promjene od 2, maja?

Italijanski mediji javljaju kako se pretpostavlja da će se od 2. maja otvoriti frizerski saloni i brijačnice, ali kako će se raditi s posebnim mjerama protiv širenja zaraze.

Javljaju i kako se očekuje da će se od 18. aprila otvoriti kafići i restorani, ako se nastavi smanjenje broja slučajeva oboljelih od koronavirusa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,