Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Erdogan uvodi dobrovoljni karantin

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak na “dobrovoljan karantin”, odnosno ostanak građana kod kuće i izlazak samo u trgovinu i u hitnim slučajevima kako bi se suzbio porast broja slučajeva koronavirusa, koji su skočili za trećinu u jednom danu na 5.698 zaraženih i 92 mrtvih.

“Ako ne želimo da te mjere odu u drugu fazu, moramo se pridržavati pravila dobrovoljnog karantina Šta znači dobrovoljan karantin? To znači ne izlazite iz svoje kuće”, rekao je Erdogan na press konferenciji u petak navečer.

Stopa zaraženih u Turskoj nadmašila je većinu drugih zemalja u zadnje dvije sedmice s još 2.069 slučajeva u zadnja 24 sata, rekao je ranije u petak ministar zdravstva pozvavši na šire mjere za suzbijanje epidemije.

Erdogan je također objavio ukidanje svih međunarodnih letova i rekao je da će biti uspostavljena vijeća za pandemiju u 30 najvećih turskih gradova kako bi se poduzele dodatne mjere opreza ako bude potrebno.

“Vodeći računa o socijalnom distanciranju kod kuće i na poslu, ne koristeći javni prijevoz ako nije potrebno, ne napuštajući kuću osim za kupovinu osnovnih potrepština, brinući o našoj čistoći, moramo povećati učinkovitost tih mjera”, dodao je.

Turska vlada kaže da neće otkriti lokacije slučajeva zaraze kako bi izbjegla rizik od povećanog prenosa virusa zbog bijega ljudi iz tih područja na ona na kojima nema ili ima vrlo malo zaraženih.

Turska je također ograničila međugradski autobusni prijevoz i zabranila šetnje te ribolov na plažama, a također trčanje u šumama i parkovima tokom vikenda.

Jedan grad i četiri sela u turskoj crnomorskoj pokrajini Rizeu su pod karantinom zbog epidemije koronavirusa i to je prvi slučaj zatvaranja u zemlji, izjavio je u petak lokalni gradonačelnik. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,