Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turizmu nema povratka na staro nakon pandemije, kaže šef Airbnba

Preuzmite sliku

Putovanja će se zbog pandemije koronavirusa trajno promijeniti, izjavio je izvršni direktor Airbnba Brian Chesky, predviđajući da će ljudi više posjećivati manje gradove te prijatelje i porodice.

Tradicionalni turizam i razgledavanje vodećih svjetskih destinacija znatno će se smanjiti, kao i letovi radi poslovnih sastanaka, a prevladat će putovanja u manje zajednice, smatra Chesky.

Putnici “čeznu za onim što im je oduzeto”, rekao je šef Airbnba na konferenciji Reuters Nexta. “Ne čeznu vidjeti Times Square, već prijatelje i porodicu, što dugo nisu imali prilike”, dodao je.

Airbnb je pandemija koronavirusa pogodila već početkom 2020. godine, kada je njegovo poslovanje u nešto više od osam sedmica potonulo 80 posto.

Kada su vlade počele ublažavati mjere zaključavanja, sve više putnika rezerviralo je kuće umjesto hotela, što je Airbnbu pomoglo da u trećem tromjesečju neočekivano posluje s dobiti, uz pojačano zanimanje klijenata za iznajmljivanje domova daleko od većih gradova.

Kompanija je u decembru uspješno uvrstila dionice u burzovnu kotaciju, a cijena im je u IPO-u više nego udvostručena. U četvrtak porasla je 10 posto, na rekordnih 187,42 dolara, navodi Reuters. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,