Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tučnjava na samitu u Ankari: Član ruske delegacije oteo ukrajinsku zastavu pa dobio šaku u lice

Preuzmite sliku

Na samitu Parlamenta Crnomorske ekonomske saradnje u Ankari došlo je do fizičkog obračuna između ukrajinske i ruske delegacije u kojem su najdeblji kraj izvukli Rusi.

Tenzije je podigla zastupnica ruske Državne dume Olea Timofeeva kada je na svom sakou istakla narandžasto-crnu Jurjevu trakicu koja je simbol podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Ukrajinski zastupnici su nakon te provokacije pokušali razviti zastavu iza njenih leđa, ali su članovi ruske delegacije pokušali spriječiti ovaj čin Ukrajinaca.

Tada se u situaciju umiješao predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop koji je proglasio pauzu i zatražio da se ukrajinska delegacija, koja je prekršila pravila događaja, izvede iz dvorane.

Nakon što su izašli, u hodniku na marginama ovog samita izbila je tučnjava u kojoj je učestvovao ukrajinski parlamentarac Oleksandr Marikovskyi i jedan od ruskih predstavnika. Jedan od članova ruske delegacije je oteo zastavu Ukrajincima, a na to je odmah reagovao Marikovskyi koji je nakon kraćeg fizičkog obračuna uspio povratiti ukrajinsku zastavu.

Parlament Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC) osnovan je 26. februara 1993. Uključuje 13 zemalja: Albaniju, Azerbajdžan, Bugarsku, Armeniju, Grčku, Gruziju, Sjevernu Makedoniju, Moldaviju, Rumuniju, Srbiju , Tursku, Ukrajinu i Rusiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,