Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svećenici u Francuskoj održali misu u prepunoj crkvi, pokrenuta istraga

Preuzmite sliku

Dva svećenika zadržana su jučer na ispitivanju zbog prepune crkve za vrijeme uskrsne mise održane u Parizu, usprkos ograničenjima zbog pandemije.

Iz vlade su izrazili su ogorčenje nakon što su objavljene slike prepune crkve Saint-Eugene-Sainte-Cecile. Samo manji broj, uglavnom starijih vjernika, nosio je maske.

Novine Le Parisien objavile su snimak mise održane u subotu na kojem se vide nagurani vjernici koji ne nose maske i svećenici koji direktno stavljaju hostije u usta svećenika.

Misa je trajala četiri sata.

Pariški tužioci su otvorili istragu zbog optužbi za svjesno ugrožavanje života drugih.

Zamjenica ministra unutarnjih poslova Marlene Schiappa ove je sedmice uvjete u kojima je održana misa nazvala “neprihvatljivima”, dok je Karine Dalle, glasnogovornica Pariške biskupije, rekla da su “zapanjeni” nedostatkom socijalnog distanciranja i “iskazanim nepoštivanjem”.

Pravila predviđaju da maske moraju nositi svi vjernici stariji od 11 godina te da moraju ostati dva prazna mjesta koja ostaju između svake osobe ili obiteljske skupine, kao i prazna klupa između svakog reda ljudi.

U međuvremenu, pariški nadbiskup je rekao da je Crkva otvorila interni postupak protiv župnika u Saint-Eugene-Sainte-Cecile koji bi mogao dovesti do sankcija. (Faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,