Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sud za ljudska prava: Rusija da odmah pusti Navaljnog

Preuzmite sliku

Evropski sud za ljudska prava zatražio je “momentalno” puštanje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog (Navalny) iz zatvora.

“Vijeće od sedam sudija Suda odlučilo je, u interesu strana i pravilnog vođenja postupka, da u skladu sa pravilom 39. Poslovnika Suda ukaže vladi Rusije da pusti podnositelja zahtjeva (Navaljnog)”, naveo je sud u presudi objavljenoj na internet stranici Alekseja Navaljnog.

“Ova mjera primijenit će se odmah”, dodaje se.

Navaljni (44), glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara nakon povratka u Rusiju iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja nervnim agensom.

Kremlj poriče da je imao bilo kakvu ulogu u trovanju.

 • Navaljni je prvo saslušanje o njegovom hapšenju nazvao “ismijavanjem pravde”, dok je njegovo zadržavanje izazvalo negodovanje širom zemlje i većeg dijela Zapada, a desetine hiljada Rusa učestvovalo je na uličnim skupovima 23. i 31. januara.

  Polisija se sukobila sa demonstrantima, hapseći Navaljnijeve političke saveznike i pristalice.

  Ruski sud je 2. februara presudio da je Navaljni kriv za kršenje uslova uslovne kazne u vezi sa slučajem pronevjere, proces za koji on i Evropski sud za ljudska prava kažu da je nezakonit i proizvoljan. Sudija je presudio da je prekršio uslovnu kaznu dok se oporavljao od skoro fatalnog trovanja u Njemačkoj.

  Sud je kaznu preinačio na tri i po godine zatvora. S obzirom na zasluge za vrijeme već provedeno u pritvoru, sud je rekao da Navaljni mora odslužiti još dvije godine i osam mjeseci u zatvoru. (SlobodnaEvropa)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,