Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stopa zaraze koronavirusom u Njemačkoj najviša od izbijanja pandemije

Preuzmite sliku

Njemačka stopa zaraze koronavirusom porasla je na najviši nivo od izbijanja pandemije, pokazale su u ponedjeljak brojke iz sektora javnog zdravstva, a doktori su upozorili da će trebati da odgode zakazane operacije u narednim sedmicama kako bi se nosili s pandemijom.

Sedmodnevna stopa incidencije – broja ljudi na 100.000 osoba koji su zaraženi tokom prethodne sedmice – porasla je na 201,1, više od prethodnog rekorda od 197,5 u decembru prošle godine, pokazale su brojke Instituta Robert Koch objavljene u ponedjeljak.

Broj potvrđenih zaraza koronavirusom porastao je na 4.782.546 sa 4.767.033 prethodnog dana. Broj preminulih porastao je za 33 na ukupno 96.558 osoba.

Premijer savezne njemačke države Bavarske, Markus Soeder, pozvao je na odlučniju akciju u svjetlu novog vrhunca u stopama incindencije. Više se treba učiniti “od malog obaveznog testiranja u staračkim domovima”, izjavio je on za Deutschlandfunk radio.

Pozvao je da besplatna testiranja budu ponovo ponuđena, da se reaktiviraju centri za vakcinaciju i da savezne države i savezna vlada koordiniraju svoje strategije, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje