Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta je sa ruskim oligarsima po svijetu? Gubili čak i 330 miliona dolara dnevno

Preuzmite sliku

Najbogatiji ruski oligarsi su zbog sankcija Rusiji ove godine izgubili gotovo 95 milijardi dolara.

Otkako je Rusija ušla u sukob sa Ukrajinom, oligarsi su gubili 330 miliona dolara dnevno, piše Guardian.

Roman Abramovič, bivši vlasnik fudbalskog kluba Chelsea, bio je najveći gubitnik. Njegovo bogatstvo je ove godine palo za 57 odsto na 7.8 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, prenosi Index.hr.

Abramovič je bio jedan od prvih oligarha koji je 10. marta podvrgnut sankcijama Velike Britanije nakon što su ga ministri optužili da ima čvrste veze s Putinovim režimom i da je bio među skupinom bogatih ruskih biznismena čije su ruke uprljane krvlju.

Bogatstvo milijardera Genadija Timčenka, energetskog investitora i bliskog Putinovog prijatelja, smanjilo se za 48 odsto na 11.8 milijardi dolara. Sulejman Kerimov, još jedan od saveznika ruskog predsednika, izgubio je 41 odsto, pao na 9 milijardi dolara, prema indeksu.

Britanska vlada zamrznula je više od 18 milijardi funti imovine koja pripada oligarsima i drugim Rusima. Sankcije su uvedene za 1271 osobu – uključujući Abramoviča i “Kralja nikla” Vladimira Potanina, drugu najbogatiju osobu u Rusiji.

Vlada je rekla da su najoštrije sankcije ikad nametnute rezultovale zamrzavanjem 18.4 milijarde funti imovine povezane s Rusijom.

Ukupno je otprilike 24 bogatih Rusa s Blumbergove liste izgubilo oko 95 milijardi dolara 2022. godine. (Ilustracija: Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,