Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Španija prva zemlja u zapadnoj Evropi s više od milion slučajeva zaraze

Preuzmite sliku

Španija je u srijedu postala prva zapadnoevropska zemlja koja je prešla ukupan broj od milion zaraženih koronavirusom, udvostručivši svoj zbir za samo šest sedmica uprkos nizu sve strožih mjera za kontrolu drugog vala pandemije.

Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da je ukupan broj slučajeva dostigao 1.005.295, što je za 16.973 više u odnosu na prethodni dan. Broj smrtnih slučajeva povećao se za 156 na 34.366, javio je Reuters.

Nakon što je broj zaraza znatno usporio nakon strogog lockdowna od marta do juna, stopa zaraze se ubrzala i često prelazila 10.000 slučajeva dnevno od kraja augusta, a prošle sedmice dosegla je novi vrhunac od više od 16.000.

Užurbani izlazak iz lockdowna prije nego što su uspostavljeni sistemi za praćenje omogućio je da prijenos brže izmiče kontroli nego u drugim zemljama, rekao je Rafael Bengoa, suosnivač Instituta za zdravlje i strategiju u Bilbaou.

Također je za skok optužio duboko ukorijenjenu političku polarizaciju Španije.

Dok je špansko ministarstvo zdravlja objavilo najnovije podatke, većina parlamentarnih zastupnika ogorčeno je raspravljala o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja socijalističkom premijeru Pedru Sanchezu koji je pokrenula krajnje desničarska stranka Vox.

Iako se broj dnevnih smrtnih slučajeva kreće oko 100 – daleko od vrhunca od skoro 900, zabilježenih krajem marta – broj prijema u bolnice u cijeloj zemlji skočio je 20 posto u dvije sedmice.

Očajnički se pokušava izbjeći ponavljanje prvog vala, kada je virus poharao starije stanovništvo Španije i bacio zdravstvenu službu na koljena zbog čega je nekoliko regija pooštrilo restrikcije proteklih sedmica. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,