Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Solidarnost na djelu u Italiji: Blizu 8.000 ljekara se odazvalo na apel vlade za pomoć u borbi protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Blizu 8.000 ljekara različite životne dobi odazvalo se na apel vlade Italije za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

U Italiji je koronavirusom zaraženo 53.578 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je 4.825 oboljelih. Među umrlim je i najmanje 18 ljekara.

Zdravstveni sistem te zemlje pred kolapsom je nakon što su bolnice postale premale da prime sve pacijente, a medicinsko osoblje prinuđeno je raditi u izuzetno teškim uvjetima i bez adekvatnog odmora.

Vlada te zemlje jučer je objavila apel ljekarima bez profesionalnog angažmana da se jave za potrebe formiranje dodatnog tima od 300 ljekara.

Danas je saopćeno da se na apel odazvalo 7.923 ljekara spremnih da rade na prvim frontovima borbe protiv koronavirusa.

‘Zadivljeni smo odzivom najboljeg u Italiji, ljekara svih dobnih grupa, od mladih do ljekara osamdesetogodišnjaka, koji su spremni izaći na teren’, kazao je italijanski ministar regionalnih poslova Francesco Boccia.

Ističući da su se u vladi pri pisanju apela nadali odzivu oko stotine ljekara, Boccia je kazao da će novi ljekarski timovi već sutra početi s radom u Lombardiji koja je epicentar epidemije u Italiji.

Premijer Italije Guiseppe Conte sinoć je u obraćanju naciji kazao da se ta zemlja suočava s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima portala “Worldometer“, koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo 317.298 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je najmanje 13.642 osoba.

Izliječeno je 95.942 oboljele osobe, a trenutno je na liječenju 207.714 zaraženih, među kojima su 10.142 osobe u teškom stanju.

Epidemijom su najteže pogođene Italija sa 4.825 smrtnih slučajeva, zatim Kina sa 3.261 umrlih, Španija sa 1.725 umrlih i Iran u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.685 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,