Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt pozvao na snažniji angažman domaćih aktera i jedinstven međunarodni pristup u BiH

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt boravio je u radnoj posjeti Beču, kojom prilikom je naglasio važnost međunarodne koordinacije i zajedničkog angažmana u BiH.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da je Schmidt u četvrtak održao sastanke sa Alexanderom Schallenbergom, austrijskim ministrom vanjskih poslova, te generalnom sekretarom OSCE-a Helgom Marijom Schmid.

“U ovim razgovorima, visoki predstavnik je istaknuo vitalnu ulogu koju međunarodna zajednica i dalje igra u podršci tranziciji BiH od poslijeratnog oporavka do pune integracije u Evropsku uniju”, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik je u petak održao uvodni govor na 27. evropskom forumu u Beču, čiji je domaćin bio Austrijski institut za evropsku i sigurnosnu politiku (AIES). Kada je u pitanju preporuka Evropske komisije za pokretanje pristupnih pregovora sa BiH, on je naglasio da su evropske integracije jedini održiv put za Bosnu i Hercegovinu i širu regiju Zapadnog Balkana.

Premda su poduzeti određeni napori na terenu da se održi zamah nakon dodjele statusa kandidata za EU, visoki predstavnik je pozvao političke lidere da pokažu više posvećenosti i odgovornosti. Hitna provedba neophodnih reformi je od suštinskog značaja kako bi se omogućilo Vijeću EU da zvanično započne pregovore u proljeće 2024.

“Pozivam sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i potvrde svoju opredijeljenost ka evropskim integracijama i brzo usvoje suštinske reforme”, zaključio je visoki predstavnik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,