Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sahin: BioNTech će u narednim danima istražiti novu mutaciju koronavirusa

Preuzmite sliku

Izvršni direktor njemačke kompanije BioNTech, Ugur Sahin, izjavio je da je uvjeren da će vakcina protiv COVID-19, koju je razvila njegova kompanija u saradnji sa koncernom Pfizer, biti efikasna protiv soja koronavirusa koji se pojavio u Britaniji.

Sahin je na TV Bild rekao je da će njemačka kompanija istražiti mutaciju u narednim danima, ali da na stvar gledao “s određenim nivoom trezvenosti”.

Zemlje širom svijeta zatvorile su svoje granice prema Britaniji u ponedjeljak zbog straha od vrlo zarazne bolesti novog soja koronavirusa što je izazvalo putni haos i podiže mogućnost nestašice hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sahin je govorio nedugo nakon što je Evropska unija otklonila regulatorne prepreke za vakcinu koja je urađena u saradnji s Pfizerom, a koje se u Evropi počinje davati nakon Božića.

Nota smirenosti predsjednika uprave BioNTecha o mutaciji virusa u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je rekao da je to normalan dio evolucije pandemije odjeknula je Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je upozorila na veliku uzbunu širenja novog soja koronavirusa.

Sahin je rekao da još nije imuniziran, ali da bi to želio. Rekao je da je važnije da njegovi zaposlenici dobiju vakcinu kako bi mogli nastaviti raditi svoj posao, prenosi dpa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,