Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruski elitni padobranci odbili izvršiti naređenje: Prijete im velike zatvorske kazne

Preuzmite sliku

Njihove jedinice bile su prebačene u Bjelorusiju kao dio invazijskih snaga, ali su nakon njihove pobune poslane natrag u svoju bazu.

Oko 60 ruskih padobranaca pobunilo se i odbili su boriti se u Ukrajini, stoji u lokalnim izvještajima. Oni, koji su iz glavnog štaba zračno-desantnih snaga Pskov u sjevernoj Rusiji, sada bi se mogli suočiti s zatvorskim kaznama zbog neposluha, piše Slobodna Dalmacija.

Njihove jedinice bile su prebačene u Bjelorusiju kao dio invazijskih snaga, ali su nakon njihove pobune poslane natrag u svoju bazu u Pskovu. Neki su nečasno otpušteni i označeni kao “kukavice”, dok će se drugi suočiti s vojnim sudom i vjerovatnim zatvorskim kaznama. Ministar obrane Sergej Šojgu poslao je jednog od svojih zamjenika u Pskov da riješi taj slučaj.

Ukrajinci kažu da su ovi vojnici bili elitni padobranci, ali to još nije potvrđeno, iako je Pskov ključni štab najelitnijih ruskih zračnih snaga. Ruski opoziciono glasilo “Pskovskaja Gubernija” izvijestilo je: “Oko 60 vojnika iz Pskova odbilo je ići u rat na ukrajinskom teritoriju, prema našim izvorima.”

  • To je posljednji u nizu od nekoliko slučajeva u kojima ruske trupe odbijaju poslušati naredbe Vladimira Putina da ratuju u Ukrajini i “denacificiraju” je. Ranije zarobljeni ruski vojnik iz Pskova, Vladimir Safronov (23), ispričao je ukrajinskim ispitivačima o problemima s obrocima i kako su časnici pljačkali civilno stanovništvo. “S hranom je loše, mi je stalno štedimo”, rekao je.

    “Vrlo često imamo situaciju da se obrok za jednu osobu dijeli između dvije. Uglavnom jedemo ono što nađemo po kućama. Pljački je puno, lično sam to vidio. Ne podržavam to, uglavnom su to činili stariji narednici i zapovjednik… Vidio sam civile koji su se skrivali, ljude koji se nisu mogli evakuirati, koji su živjeli u stalnom strahu. Bilo mi ih je strašno žao vidjeti ih takve.”

    Raniji izvještaji govorili su da su elitne specijalne snage OMON-a iz Kakasije također odbile boriti se. U drugom slučaju, vojnici iz Južne Osetije navodno su se pješice vratili svojim kućama nakon što su odbili sudjelovati u ratu u Ukrajini.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje