Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruska državna televizija izgubila na sudu protiv Evropske unije

Preuzmite sliku

Državna medijska kuća Russia Today izgubila je sudsku bitku protiv zabrane koju joj je u martu uvela Evropska unija zbog navodnog širenja dezinformacija, a Kremlj je zbog toga upozorio na mjere odmazde protiv zapadnih medija. Drugi najviši evropski sud potvrdio je odluku EU, donesenu nakon što je Bruxelles optužio medijsku kuću Russia Today za sustavno dezinformiranje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

“Veliko vijeće Općeg suda odbacuje zahtjev RT France za poništenje akata Vijeća, donesenih nakon izbijanja rata u Ukrajini, kojima se toj organizaciji privremeno zabranjuje emitiranje”, stoji u objavi Općeg suda sa sjedištem u Luksemburgu. Suci su podržali slobodu Vijeća čelnika vlada EU da poduzme restriktivne mjere u ovoj domeni te su odbacili argumente kuće Russia Today po kojima je zabrana ograničila slobodu izražavanja.

“Ograničenja slobode izražavanja RT France, koja bi spomenute restriktivne mjere mogle imati, proporcionalna su u onoj mjeri u kojoj su prikladna i nužna za ciljeve kojima se teži”, pojasnili su suci u odluci.

Peskov: Nadam se da ćemo naći rupe u zakonu

“Sud smatra i da te mjere ne krše nerazmjerno temeljni sadržaj slobode poslovanja RT Francea s obzirom na to da su privremene i poništive”, rekli su. Kremlj je objavio kako smatra da je odluka suda EU “izuzetno negativna” te da će Moskva odgovoriti tako što će poduzeti slične mjere protiv zapadnih medija.

U razgovoru s novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Russia Today ne može raditi u Evropi, no dodao je da se nada kako će pronaći rupe u zakonu za nastavak emitiranja. Sankcija EU, koja se odnosi na englesku podružnicu RT-a i djelivanje u Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Španiji, znači da operateri iz EU ne mogu emitirati sadržaj RT-a.

Zabrana uključuje i suspenziju RT-ovih licenci i dogovora o autorizaciji te o prijenosu i distribuciji s partnerima iz EU. Russia Today može podnijeti žalbu u pogledu pravnih pitanja Sudu Evropske unije, najvišem u EU. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,