Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija žestoko napala Ukrajinu, Poljska i NATO digli avione

Preuzmite sliku

Rusija je tokom noći pokrenula kombinirani napad velikih razmjera na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini. Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk na Telegramu je priopćio kako je protuzračna obrana uništila 57 od 82 zračne mete.

Prema podacima Ukrajinaca, u napadu su korištene različite vrste projektila i bespilotnih letjelica: 20 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555, 6 hipersoničnih projektila Kh-47M2 Kinžal, 12 protuzračnih projektila S-300, 40 bespilotnih letjelica Shahed-131/136 i 4 rakete zrak-zemlja Kh-59.

Poljaci upozorili građane na pojačanu buku

“Hvala svim braniteljima neba koji su odbili još jedan teroristički napad okupatora. Zajedno ćemo pobijediti“, najavio je Oleščuk. Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko napisao je kako su Rusi gađali infrastrukturne objekte u pet oblasti.

“Neprijatelj ponovno napada našu energetsku infrastrukturu! Proizvodna postrojenja i sistem u Harkivu, Zaporižji, Lavovu i Kijevu bili su napadnuti”, istaknuo je. Potvrdio je kako službe rade na otklanjanju posljedica napada.

Tokom napada su se oglasile i poljske zračne snage. “Imajte na umu da poljski i saveznički zrakoplovi lete u zračnom prostoru, što može rezultirati povećanom razinom buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje.

Noćas se primjećuje intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije vezana uz raketne udare na objekte koji se nalaze na teritoriju Ukrajine. Pokrenute su sve potrebne procedure za osiguranje sigurnosti poljskog zračnog prostora, a zračne snage kontinuirano prate situaciju”, priopćili su Poljaci.

Zelenski: Treba nam protuzračna odbrana

Predsjednik Volodimir Zelenski je nakon najnovijeg napada poručio da Ukrajina treba snažnu protuzračnu odbranu i drugu odbrambenu potporu, a ne ignorisanje i dugotrajne rasprave.

“Zahvala svima koji trenutno ublažavaju posljedice ruskog napada te svakom pripadniku naše protuzračne odbrane, koji je preko noći bio na straži. Preko 40 projektila i još oko 40 jurišnih dronova. Neke od raketa i dronova su uspješno oboreni, samo neki… Svaki naš susjed u Evropi, svaki naš drugi partner vidi koliko je ukrajinska potreba za protuzračnom odbranom kritična”, naglasio je.

“Upravo ovdje, upravo sada, prilika je da pokažemo svijetu da je terorizam univerzalno osuđen. Ako se Rusiji dopusti da nastavi, ako ruski projektili i bespilotne letjelice ugroze ne samo Ukrajinu nego i odlučnost naših partnera, to će biti globalna podrška teroru. Treba nam protuzračna obrana i druga obrambena potpora, a ne ignorisanje i dugotrajne rasprave”, nastavio je.

Zahvalio je onima koji učinkovito podupiru ukrajinsku borbu za život i svim čelnicima “koji neće šutjeti, nego će nastaviti pomagati i osuđivati ruski teror”. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,