Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija planira masovnu proizvodnju vakcine protiv COVID-a 19

Preuzmite sliku

Rusija planira proizvesti 30 miliona doza eksperimentalne vakcine protiv COVID-19 ove godine.

Rusija planira proizvesti 30 miliona doza eksperimentalne vakcine protiv COVID-19 ove godine, s mogućnosšću proizvodnje još 170 miliona u inostranstvu, rekao je Reutersu direktor ruskog Fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitrijev, prenosi Hina.

Prvo ispitivanje vakcine na ljudima, koje je trajalo mjesec dana i u kojemu je sudjelovalo 38 osoba, završilo je ove sedmice. Naučnici su zaključili da je sigurno za upotrebu i da izaziva imunološki odgovor, iako je snaga tog odgovora još nejasna.

Veća, treća faza ispitivanja u koju će biti uključeno nekoliko hiljada ljudi, trebala bi početi u avgustu, izjavio je Dmitrijev.

Razvija se 100 mogućih vakcina

“Vjerujemo da će se na temelju sadašnjih rezultata u Rusiji odobriti u avgustu, a u nekim drugim zemljama u septembru… što znači da bi moglo postati prva odobrena vakcina u svijetu”, kazao je on.

Razvija se više od 100 mogućih vakcina kako bi se pokušala zaustaviti pandemija. Najmanje dva su u završnoj trećoj fazi ispitivanja na ljudima, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Jedno razvija kineski Sinopharm a drugo AstraZeneca i Univerzitet Oxford.

Proizvođači se bave pitanjem kako masivno povećaati proizvodnju da bi zadovoljila globalne potrebe.

Dmitrijev kaže da će se ruska treća faza ispitivanja provoditi u Rusiji i u dvije bliskoistočne zemlje te da će početi nakon završetka druge faze ispitivanja na stotinu ljudi 3. avgusta.

Klinička ispitivanja

Rusija je razgovarala sa Saudijskom Arabijom o tome da bude lokacija za testno ispitivanje kao i proizvodni partner, rekao je on na odvojenoj tiskovnoj konferenciji.

Moskovski Institut Gamaleja, koji je razvio ruskog kandidata za vakcinnu, proizvodi doze za klinička ispitivanja.

“Mišljenje je da za tzv. imunitet krda u Rusiji treba vakcinisati između 40 i 50 miliona ljudi”, rekao je Dmitrijev Reutersu.

Kazao je kako vjeruje da će se u Rusiji proizvesti oko 30 miliona doza ove godine, a da se onda iduće godine može završiti vakcinisanje.

Ugovor s pet zemalja

Rusija je također sklopila ugovore o proizvodnji s još pet zemalja i mogla bi proizvesti do 170 miliona doza u inostranstvu ove godine, rekao je Dmitrijev.

Odbio je reći gdje i nije htio iznositi detalje o cijenama, ali je izjavio da su zemlje u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i drugdje pokazale interes za uvoz vakcina. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,