Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Doživotna kazna zatvora za pedofile povratnike

Preuzmite sliku

Savjet Federacije, gornji dom Federalne skupštine Rusije, podržao je zakon koji predviđa doživotnu kaznu zatvora za pedofile povratnike, a dokument je predat na potpisivanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Doživotna kazna zatvora odnosiće se na pedofile povratnike za seksualno zlostavljanje djece do 18 godina (ranije je bilo do 14 godina), zatim na slučajeve u kojima su žrtve dvoje ili više djece, odnosno situacije kada je zločin propraćen drugim teškim ili izuzetno teškim zločinom.

U članu 131 (silovanje) i 132 (nasilne akcije seksualnog karaktera) Krivičnog zakona Rusije ugrađeni su posebni amandmani.

Predsjednik Savjeta Federacije Rusije Valentina Matvijenko predložila je da se razmotri mogućnosti uvođenja hemijske kastracije pedofila.

“U drugim zemljama uvedena je hemijska kastracija pedofila. Potrebno je da se razmotri iskustvo drugih zemalja koje su uvele hemijsku kastraciju, ali je, prije svega, potrebno da dobiju doživotnu kaznu zatvora jer im je mjesto iza rešetaka”, rekla je Matvijenkova, prenosi “Sputnjik”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,