Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rumunija uvodi nova ograničenja, dnevno preko 3.000 novih slučajeva koronavirusa

Preuzmite sliku

Rumunska vlada uvela je nova ograničenja kako bi zaustavila porast novih zaraza koronavirusom i produžit će stanje pripravnosti do sredine novembra, objavile su vlasti kasno u utorak.

Rumunija izvještava o dnevnim stopama zaraze od preko 3.000 tokom posljednjih nekoliko dana, a ukupan broj potvrđenih slučajeva iznosi 160.461 otkako je pandemija stigla u zemlju krajem februara, prenosi Reuters.

Dok se 120.515 ljudi oporavilo, 5.535 je umrlo, što je najveća stopa smrtnosti u istočnom dijelu Evropske unije.

Vlada će zabraniti sve privatne događaje u zatvorenom i na otvorenom, poput vjenčanja i krštenja, od 15.oktobra, a obavezno je nošenje zaštitnih maski na svim javnim prostorima u gradovima u kojima dvosedmična prosječna stopa zaraze premašuje tri slučaja na 1.000 ljudi.

Nošenje maski trenutno je obavezno u javnom prijevozu, zatvorenim javnim prostorima i prepunim prostorima poput tržnica.

Dužnosnici su također odlučili da će broj posjetilaca u pozorištima, kinima i zatvorenim restoranima zavisiti od broja zaraza u svakom gradu. Objekti bi radili s pola kapaciteta u područjima gdje je stopa zaraze ispod 1,5 slučaja na 1.000 ljudi, a na trećini kapaciteta gdje bi stopa bila između 1,5 i 3.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,