Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razbijen balkanski narko kartel, uhapšena 61 osoba

Preuzmite sliku

Policija osam evropskih zemalja razbila je balkansku kriminalnu organizaciju koja navodno vodi najveću mrežu distribucije kokaina na kontinentu.

Vlasti su danas saopštile da su uhapsile 61 osobu i zaplijenile više od četiri tone droge.

Policija je zaplijenila i 324 kilograma marihuane, 612.000 eura u gotovini, devet luksuznih vozila i pet motora.

Europol, policijska agencija EU, saopštila je da je kartel postavio “naftovod za kokain” od Južne Amerike do Španije i drugih evropskih zemalja.

Grupa koja je “preplavila Evropu kokainom” napadnuta je nakon “međunarodne policijske operacije bez presedana”, navodi se u saopštenju Europola.

Španska policija saopštila je da je banda uključivala nasilne pripadnike paravojnih jedinica i bila je “jedna od najvažnijih kriminalnih organizacija koja djeluje u Evropi”.

Krijumčarsku bandu činili su uglavnom državljani Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Španske obavještajne službe vjerovale su da se ovaj kartel ovog proljeća pripremao za “veliki uvoz kokaina” iz Južne Amerike u Evropu.

Kartel je takođe navodno bio umiješan u pljačke, pranje novca, iznude i otmice, kao i transfere fudbalera u Kolumbiji, radi pranja njihove nezakonite zarade drogom.

Dvojicu vođa grupe Europol je poznavao kao “mete velike vrijednosti”, prenosi “Euronews”.

Trogodišnja policijska operacija protiv kartela započela je 2018. godine, a kulminirala je hapšenjima u martu kada je španska policija izvršila istovremene racije u gradovima Taragona, Barcelona, Herona i Valensija.

Uhapšeno je trinaest pojedinaca, uključujući dvojicu vođa i policajca koji je sarađivao sa bandom.

U koordinisanu međunarodnu operaciju uključene su agencije za borbu protiv kriminala iz Španije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Kolumbije. Istraga je takođe odvela policiju u Brazil, Dominikansku Republiku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje