Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rastu napetosti između Turske i Grčke, kod Krete se održavaju velike vojne vježbe

Preuzmite sliku

Grčka, Francuska, Italija i Cipar provest će od srijede do petka zajedničku vojnu vježbu južno od Krete, saznaje se u srijedu u grčkom ministarstvu obrane.

Osim toga, grčki vojni izvor rekao je u utorak da grčko ratno zrakoplovstvo provodi vježbe kod Krete, Karpatosa i Kastelloriza u kojima učestvuju samo grčke snage.

Uskoro će se održati i vježbe s ratnim zrakoplovstvom Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u ponedjeljak su na jugu Krete održane vježbe grčkih i američkih snaga, kazao je izvor.

Osim Grčke, vojne vježbe južno od Krete provodi i Turska.

Otkriće velikih nalazišta plina u istočnom Sredozemnom moru zadnjih godina izazvalo je velike napetosti između Ankara i Atene, koje se spore oko granica u tom području.

Francuska upozorava Tursku 

Francuska je u srijedu upozorila Tursku da istočno Sredozemlje ne može biti „igralište” za nacionalne „ambicije”.

„Ono ne može biti igralište za ambicije nekih strana; ono je zajedničko dobro”, poručila je u tvitu francuska ministrica odbrane Florence Parly, prije početka zajedničke vježbe.

“Istočno Sredozemlje pretvara se u prostor napetosti. Poštivanje međunarodnog prava mora biti pravilo a ne izuzetak”, dodala je.

“Naša je poruka jednostavna: prioritet dijalogu, saradnji i diplomaciji kako bi istočno Sredozemlje bilo prostor stabilnosti i poštivanja međunarodnog prava“.

U najavljenim zajedničkim vojnim vježbama Francuska će imati tri lovca Rafale, jednu fregatu i jedan helikopter pojasnila je Parly.

Erdogan ne pristaje na ustupke

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je u srijedu da Turska neće učiniti „nikakve ustupke” kako bi zaštitila svoje interese kada je riječ o plinu u istočnom Sredozemnom moru, pozivajući Grčku da pazi da ne počini bilo kakvu „grešku” koja bi dovela do njene „propasti”:

„Turska će uzeti što joj pripada u Crnom moru, Egejskom moru i na Mediteranu. Nećemo učiniti apsolutno nikakav ustupak kada je riječ o onome što nam pripada”; rekao je Erdogan.

“Da bismo to postigli, odlučni smo učiniti sve što je potrebno na političkom, ekonomskom i vojnom planu”, naglasio je i rekao: „Pozivamo naše kolege (…) da ne počine bilo kakvu grešku koja bi otvorila put njihovoj propasti”, poručio je.

Njemačka posreduje

Njemački šef diplomatije Heiko Maas posjetio je u utorak Atinu i Ankaru u pokušaju da smiri napetosti između dvije zemlje.

Ankara je 10. augusta u sporno područje poslala ratne brodove, izazvavši eskalaciju napetosti.

Turski predsjednik Erdogan, ohrabren otkrićem velikog nalazišta plina u Crnom moru, obećao je prošle sedmice da će Turska ubrzati istraživanja nalazišta plina u istočnom Sredozemlju.

Ankara je u nedjelju odlučila produžiti misiju svog istraživačkog broda Oruc Reis u tom području do 27. augusta.

Evropska unija pozvala je Tursku da „odmah” prekine istraživanja plinskih polja u Sredozemlju.

To će pitanje biti na dnevnom redu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a 27. i 28. augusta u Berlinu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje