Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ramazan u norveškom gradu u kojem Sunce ne zalazi: Saudijska fetva okončala dugogodišnje dileme muslimana (FOTO)

Preuzmite sliku

Ljeto na sjeveru Norveške karakteristično je po tome što Sunce tokom više od dva mjeseca nikako ne zalazi, a to ramazanski post muslimanima u gradu Tromsu čini dodatno teškim jer nema izlazaka i zalazaka Sunca koji označavaju početak i kraj posta, javlja Anadolu Agency (AA).

Među 70.000 stanovnika Tromsa je i oko hiljadu muslimana koji su proteklih godina vodili rasprave kako upražnjavati ramazanski post, a njihovu dilemu je riješila fetva koju je prošle godine donio nadležni ured Saudijske Arabije.

Stanovnik Tromsa Abdulrazak Ali je u razgovoru sa novinarom AA istakao kako Sunčeva svjetlost tokom ljeta nikako ne prestaje i kako je u takvoj situaciji skor nemoguće postiti tokom ramazana.

Saudijska Arabija je prošle godine donijela fetvu kojom daje tri mogućnosti posta za muslimane na sjeveru Norveške i širem pojasu koji ima isti fenomen nezalazećeg Sunca.

Džemati džamija El Nur i El Rahma u Tromsu prihvatili su preporuku fetve da poste u skladu sa vaktijom za Mekku.

I Andrew Wenham je za AA kazao kako je saudijska fetva riješila veliki problem muslimana na sjeveru Evrope.

“Fetva nam nudi nekoliko izbora. Za početak i kraj posta možemo koristiti vrijeme kada je sunce najbliže horizontu, a možemo postiti i prema satnicama u Mekki ili na nekom drugom mjestu. Na sastanku smo odlučili da za post koristimo upravo satnicu Mekke”, kazao je Wenham.

Australijanac koji već dugi niz godina živi u Tromsu je kazao da je ovogodišnji ramazanski post lak jer postači nemaju dilema, a prate satnice u Mekki i nemaju problema sa vrućinama.

“U Tromsu praktikujemo post i ramazani su nam lijepi kao i oni u našoj domovini Somaliji. Zapostimo ujutro u 4, a iftarimo u 19 sati”, kazao je Abdikafi Mohammed Osman.

Abdalla Muhammed Ali iz Eritreje također je zadovoljan životom u Tromsu, a tokom ramazana ga posebno veseli činjenica da muslimani uglavnom iftare zajedno u džamijama.

Manje grupe muslimana u Tromsu poste prema satnici u najbližojj muslimanskoj zemlji Turskoj, a ima i onih koji prate satnicu u Budimpešti.

Šiiti, koji ne prihvataju saudijsku fetvu i dalje vode rasprave o tome kako postiti. Vjerski službenici im savjetuju da tokom ramazana promijene mjesto prebivališta ili da ne poste dok ne dođe period kada u toku dana dolazi do zalaska i izlaska sunca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,