Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin smijenio ministra optuženog za uzimanje mita: Prijeti mu zatvorska kazna između osam i 15 godina

Preuzmite sliku

Predsjednik Rusije Vladimir Putin smijenio je ministra za ekonomski razvoj Alexeia Ulyukayeva, optuženog za uzimanje mita kojem je određen kućni pritvor, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov je potvrdio da je Putin smijenio ministra za ekonomski razvoj.

Vladimir Putin objavio je dekret kojim otpušta Ulyukayeva“, poručili su iz Kremlja, dodajući kako je ruski predsjednik izgubio povjerenje u ovog ministra.

Prema ranije objavljenom saopćenju, Ulyukayev (60) je uhvaćen dok je primao dva miliona dolara mita kako bi njegovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o Rosneftovoj kupovini Bashnefta.

Ulyukayev je na saslušanju kazao da nije kriv te da će sarađivati tokom istrage jer, kako je rekao, želi da istina iziđe na vidjelo.

On mora ostati u kućnom pritvoru do 15. januara, a zabranjena mu je i komunikacija s vanjskim svijetom, upotreba telefona i posjete.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev istakao je kako je ono što se desilo udarac i za Vladu i za vlasti te naglasio kako niko od ministara do guvernera nema imunitet kada je riječ o korupciji.

Ruska istražna komisija je saopćila da je Ulyukayev uhapšen u okviru istrage širokih razmjera koju vodi Savezna služba sigurnosti (FSB).

Istražna komisija dodaje da će vrlo brzo podići optužnicu te da ministru prijeti zatvorska kazna između osam i 15 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,