Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Putin: Rusija je registrovala prvo cjepivo protiv korone, vakcinu je primila moja kćerka

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin utvrdio je da su Rusi registrovali prvo cjepivo protiv korone na svijetu.

Kako prenosi ruska novinska agencija Tass, Putin je to objavio na sastanku s članovima ruske vlade.

“Koliko ja znam, jutros je registrovano prvo cjepivo protiv koronavirusa na svijetu”, rekao je Putin te dodao kako se nada da će Rusija uskoro početi s masovnom proizvodnjom cjepiva.

Putin je kazao i da cjepivo još nije prošlo sva klinička testiranja, dodavši kako funkcionira “dovoljno učinkovito”.

Putinovu izjavu prenio je i AFP.

Cijepila se jedna od Putinovih kćeri

Tass je javio i kako se protiv korone prva cijepila jedna od Putinovih kćeri.

“Jedna od mojih kćeri već je primila cjepivo. Nakon cijepljenja imala je blago povišenu temperaturu, no već drugi dan imala je temperaturu od 37°”, kazao je Putin.

Kako prenosi Russia Today, prema izjavama iz ruske vlade, cjepivo će od septembra biti dostupna zdravstvenim radnicima, dok će građanima biti na raspolaganju od januara.

WHO pozvao na oprez oko ruskog cjepiva

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je nedavno Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji cjepiva protiv covida-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s cijepljenjem stanovništva protiv koronavirusa u oktobru.

Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je, naravno, izvanredna novost”, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

“Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje cjepivo koje djeluje i cjepiva koje je prošlo sve faze je velika razlika”, dodao je.

Rusko cjepivo nije na WHO-ovoj listi od šest cjepiva koja su došla do treće faze kliničkih ispitivanja, naveo je WHO prije sedmicu dana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje