Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prvi korak: EU uručila formulare za članstvo Ukrajini, Moldaviji i Gruziji

Preuzmite sliku

Evropska unija (EU) dostavila je vlastima Moldavije i Gruzije potrebne formulare, što je prvi korak u procesima pristupanja te dvije zemlje.

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelyi saopćio je da je u Luksemburgu dao neophodan formular za zahtjev za članstvo u EU-u ministru vanjskih poslova Moldavije Nicuu Popeskuu i ministru vanjskih poslova Gruzije Iliji Darčiašviliju.

“Prvi korak. Spremni smo da idemo veoma brzo. Dakle, što ga brže ispunite, to ćemo prije moći da iznesemo mišljenje Evropskom vijeću“, poručio je resorni komesar Varhelyi.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen uručila je isti takav obrazac ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tokom posjete Kijevu 8. aprila.

Radi se o svojevrsnom upitniku koji Evropska komisija koristi pri izradi mišljenja o zahtjevu neke zemlje o članstvu, a koje se na razmatranje prosljeđuje Evropskom vijeću.

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije danas su se sastali u Luksemburgu na zasjedanju u čijem fokusu je aktuelna situacija u ratom pogođenoj Ukrajini. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,