Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prva u EU: Italija uvodi obavezne COVID potvrde za sve zaposlene

Preuzmite sliku

Svi radnici u Italiji u javnom i privatnom sektoru morat će obavezno posjedovati zdravstvenu zelenu propusnicu koja dokazuje da je osoba vakcinisana  barem jednom dozom protiv koronavirusa, da se nedavno oporavila ili da je negativna, kazala je ministrica za regionalne poslove Mariastella Gelmini.

Italija bi tako mogla postati prva europska zemlja u kojoj će COVID-propusnica biti obvezna za sve radnike. Italija se na taj korak odlučila kako bi na vakcinisanje primorala više ljudi te kako bi suzbila širenje zaraze, javlja Hina.

Potvrda, u digitalnom ili papirnatom obliku, isprva je bila zamišljena da olakša putovanja između članica Evropske unije, no Italija zahtijeva tu zelenu propusnicu kao preduvjet za ulazak u muzeje, teretane te zatvorene prostore u restoranima. Ministrica Gelmini rekla je da će sutrašnji sastanak vlade biti važan trenutak oko produženja obaveznog posjedovanja tog dokumenta.

Idemo prema obaveznoj zelenoj propusnici ne samo za radnike u javnom nego i u privatnom sektoru“, dodala je Gelmini.

Oko 73 posto od 60 miliona stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 65 posto je potpuno vakcinisano. Sutrašnji sastanak mogao bi biti vrlo napet i tek će se vidjeti hoće li vlada ići toliko daleko kao što najavljuje Gelmini, ministrica iz konzervativne stranke Silvija Berlusconija Forza Italia.

Protivnici zelene propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana te se uvijeno želi uvesti prisilno vakcinisanje. Nekoliko evropskih zemalja koristi zdravstvenu covid-potvrdu za rekreativne aktivnosti i putovanja, ali je niti jedna nije proglasila obveznom za sve radnike u javnom ili privatnom sektoru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,