Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Proučen prvi ezan u Aja Sofiji nakon 85 godina (FOTO)

Preuzmite sliku

U čuvenoj istanbulskoj Aja Sofiji jutros je prvi put nakon 85 godina proučen ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom obilježavanja 27. noći mjeseca ramazana, noći Lejletu-l-Kadr, sinoć je u muzeju Aja Sofija u Istanbulu priređen program, kojem je prisustvovao predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turske Mehmet Gormez i brojni turski hafizi.

Tokom programa hafizi su učili ilahije i odlomke iz Kur’ana, upućene su molitve, nakon čega se prigodnim vazom obratio i predsjednik turskog Diyaneta Mehmet Gormez.

Gormez je na početku svim muslimanima čestitao Lejletu-l-Kadr, noć za koju se kaže da je vrijednija od hiljadu mjeseci. Ukazao je na važnost mubarek noći Lejletu-l-Kadr obzirom da je u toj toj noći počela objava Kur'ana, te pozvao vjernike da je provedu u molitvi.

Gormez se ukratko osvrnuo i na posljednji teroristički napad na aerodrom Ataturk u Istanbulu, u kojem su poginle najmanje 44 osobe. Prema njegovim riječima, u terorističkom napadu nisu napadnuti samo ljudski životi, već i uzvišene vrijednosti koji je islam donio čovječanstvu.

Nakon programa, profesor sa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Ankari i poznati turski mujezin Fatih Koca proučio je ezan za sabah-namaz, što je prvi put u Aja Sofiji u posljednjih 85 godina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,