Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Profesor iz Kijeva: Putin ima problema s mobilizacijom i ponašanjem vojnika

Preuzmite sliku

Maksim Kamenjecki, profesor na kijevskom Institutu za međunarodne odnose, za N1 je komentirao situaciju u Ukrajini. Profesor Kamenjecki kaže kako je za Ukrajinu bitna opskrba strujom, ali i rezultati “međuizbora” u SAD-u. Struja je važna jer je povezana s proturaketnom odbranom. Osvrnuo se i na medijske napise o pozivu kijevskog gradonačelnika Vladimira Klička da građani budu spremni otići iz grada zbog oštećene infrastrukture te problema s opskrbom.

“Naš gradonačelnik je poznat po tome da daje dosta čudne izjave. On nije rekao baš kako su prenijeli strani mediji. Ne radi se o izlasku stanovnika Kijeva iz grada, o napuštanju Kijeva, nego gradsko poglavarstvo razmatra sve opcije u slučaju da se dodatno ošteti infrastruktura. Zasad veći dio građana ostaje u Kijevu, najavljeni su popravci infrastrukture. Dio stanovnika je zaista otišao, a ostali se spremaju za nestašicu struje. Situacija je malo drugačija nego što je rečeno.

Problema stvarno ima. U različitim dijelovima grada, struja nestaje u različito vrijeme. Sinoć mi je nestanak struje prekinuo predavanje, bojim se da se ne prekine i naš razgovor sad. Kad nema struje, ne rade veći dućani, nemaju blagajne, svjetla… U manjim dućanima se može kupovati samo za gotovinu.

U višespratnim zgradama ne rade liftovi i ljudi se moraju spuštati i penjati stepenicama. Problem je za starije ljude. Mi moramo nositi na deveti sprat, tri puta na dan, starog psa koji ne može hodati. Gradski saobraćaj radi bez problema. Manje voze trolejbusi i tramvaji, umjesto njih voze autobusi. Metro vozi normalno. Vrtići i škole rade kao i obično, bolnice se opskrbljuju strujom bez prekida…”, opisao je profesor iz Kijeva za N1.

 • “Putin ima problema na bojištu”

  Profesor Kamenjecki misli kako će SAD nakon izbora morati revidirati pomoć koju šalje Ukrajini. No, smatra kako neće biti prekida pomoći. Govoreći o mogućnosti da bivši američki predsjednik Donald Trump ponovno objavi kandidaturu za predsjednika, Kamenjecki kaže da mu se ne čini da Trump ima izgleda za pobjedu. “Nekako mi  se čini da on neće pobijediti na ovim izborima”, kaže. Osvrnuo se na poziciju ruske politike.

  “Oni imaju komplikacije, vidimo to u pokušajima da nabavljaju oružje u zemljama poput Irana. Za Ukrajinu bi bio problem ako bi Iran isporučio balističke projektile koje Rusija traži. Rusija ima dovoljno problema i s mobilizacijom i s ponašanjem vojnika na bojištu.

  Naša je vojska sinoć zarobila 20-ak vojnika iz moskovske regije koji su bili gladni, nisu imali što jesti. Žalili su se da su ih svi napustili, to se dogodilo u Luganskoj oblasti. Putin sad ima problema na bojištu i s održavanjem linije na jugu, sjeveru i sjeveroistoku. Sve će biti jasno kad se nastave borbe…

  Rusija govori da je spremna na pregovore, ali ne mijenja poziciju što se tiče povlačenja. Misle da mogu zamrznuti ovo stanje. Tjeraju svijet da vrši pritisak na Ukrajinu, da Ukrajina pristane na zamrzavanje. Naša pozicija ostaje ista, možemo razgovarati o svemu nakon povlačenja ruske vojske.

  Rusija to ne spominje. Ako oni i dalje govore da im je cilj uništenje Ukrajine, o čemu ćemo razgovarati. Oni su agresori, oni su napali našu zemlju, ne mi njihovu. Uništavanje infrastrukture nikad nije pomoglo agresoru”, zaključio je profesor Kamenjecki za N1.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,