Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Procjene Britanaca: Rusija će do 2025. u Ukrajini imati više od pola miliona žrtava

Preuzmite sliku

Rusija će imati više od pola miliona ubijenih ili povrijeđenih vojnika u Ukrajini do 2025. ako se situacija bude odvijala sadašnjim tempom, procijenila je Velika Britanija.

Prosječan broj poginulih i ranjenih porastao je za gotovo 300 na dan tokom 2023. u odnosu na 2022. godinu, pokazuju podaci britanske vojno-obavještajne službe.

Prema novim podacima, to povećanje “gotovo sigurno” održava degradaciju ruskih snaga i njihovu tranziciju na “manje kvalitetnu, više brojnu, masovnu vojsku od djelimične mobilizacije rezervista u septembru 2022. godine”, prenose agencije, pozivajući se na agenciju dpa.

Rusiji će vjerovatno trebati pet do 10 godina da obnovi jako dobro uvježbane i iskusne vojne jedinice, smatraju britanski obavještajci.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps usporedio je te podatke s devetogodišnjim sovjetsko-afganistanskim ratom u kojem je Rusija imala 70.000 žrtava.

U “besmislenom ratu” ruskog predsjednika Vladimira Putina, “ako broj žrtava nastavi rasti sadašnjim tempom cijele iduće godine, do 2025. Rusija će imati više od pola miliona poginulih i povrijeđenih vojnika u tri godine rata”, napisao je ministar Shapps na društvenoj mreži X, prenosi Al Jazeera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje