Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Princ Philip bit će položen na vječni počinak u palati Windsor

Preuzmite sliku

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug kraljice Elizabeth II, bit će ispraćen na vječni počinak u palati Windsor u subotu tokom, kako izgleda, male porodične ceremonije zbog restrikcija uvednih radi suzbijanja širenja COVID-19.

Sahrana će početi u 14.40 sati kada kovčeg s princom napusti dvorac, za koji će slijediti pogrebna povorka i širom zemlje bit će održan minut šutnje, saopćila je Buckinghamska palata.

Nakon vjerske službe u kapeli St. Georgea koju će obaviti kardinal Windsora, on će dati blagoslov pokojniku prije nego što kovčeg bude položen u kraljevsku grobnicu.

U skladu s pravilima koja su trenutno na snazi u Engleskoj, samo 30 gostiju prisustvovat će ceremoniji, od kojih će većina biti članovi kraljevske porodice.

Kraljica Elizabeth II, četvero djece kraljevskog para, osmero unučadi, kraljičini nećaka i nećak, i troje njenih ostalih rođaka, prisustvovat će današnjoj službi.

Pored njih, prisustvovat će prinčevi njemački rođaci Bernhard, nasljedni princ Badena, princ Donatus, Zemljoposjednik Hessea i princ Philipp od Hohenlohe-Langenburga.

Grofica Mountbatten od Burme, bliska prijateljica princa Philipa, također će prisustvovati službi.

Neki od rođaka kraljičine djece i unučadi također su uvršteni na listu gostiju.

Meghan, vojvotkinja od Sussexa i supruga princa Harryja, neće, međutim, biti prisutna zbog svoje trudnoće.

Sahrana će biti uživo prenošena na televiziji, prenosi dpa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje