Četvrtak, 26. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Praznikom Maslanice Rusi ispraćaju zimu i dočekuju proljeće (FOTO)

Širom Rusije se privodi kraju proslava Maslanice, starog praznika kojim se ispraća zima i dočekuje proljeće, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o najmasovnijem prazniku u Rusiji koji traje sedam dana, a tokom kojeg se spaljuje ogromno strašilo od slame i organizuju brojne zabave i karnevali.

Centralna proslava održava se u Moskvi, a procjenjuje se da više od dva miliona Moskovljana i 500.000 turista učestvuje u zanimljivim nadmetanjima i narodnim veseljima. Tradicionalna nošnja, pjesme, plesovi i jela privukli su domaće i strane turiste svih uzrasta.

Maslenica ili sedmica Jarilovih palačinki je viševjekovna tradicija Rusa i predstavlja omiljeni i najveseliji praznik i u savremenoj Rusiji. Potiče iz paganske kulture, a Crkva je taj praznik uvrstila u svoj kalendar kao Siropusnu sedmicu koja prethodi Velikom postu.

Po pravoslavnom običaju, u toku ove sedmice se ne jede meso, ali se u ishrani koriste mliječni proizvodi. Tradicija pečenja palačinki, ritualnog jela koje simbolizuje sunce, postojala je još u pagansko vrijeme, kada je bog sunca Jarilo pozivan da protjera zimu.

Maslenica je veseo, neobuzdan praznik, pun igre, plesa, pjevanja i slavljenja života. Ovaj drevni praznik do danas je zadržao arhaične karakteristike koje imaju magični smisao i vraćaju ka vjerovanjima dalekih predaka.

Rašireno je vjerovanje u Rusiji da upražnjavanje obreda Maslanice predstavlja preduvjet dolaska proljeća i plodne i bogate godine.

Posjetioci su bili oduševljeni, što se vidjelo i na njihovim licima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,