Nedjelja, 1. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Požar u vojnoj bazi na Krimu: Prinudna evakuacija više od 2.000 ljudi

Preuzmite sliku

Požar koji je izbio na vojnim poligonima u okrugu Kirovska na poluotoku Krim prinudio je na evakuaciju više od 2.000 ljudi i zatvaranje obližnjeg autoputa, saopćio je u srijedu guverner Krima koga podržava Moskva.

“Planirano je da se privremeno evakuišu stanovnici četiri naselja – to je više od 2.000 ljudi”, saopćio je proruski guverner Krima Sergej Aksjonov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nije naveden razlog izbijanja požara, koji je također primorao na djelimično zatvaranje glavnog autoputa Tavridi.

Telegram kanali povezani s ruskim službama sigurnosti i ukrajinski mediji javili su da je skladište municije u plamenu u bazi nakon ukrajinskog zračnog napada.

Reuters nije mogao provjeriti te izvještaje iz nezavisnih izvora. Iz Ukrajine nije bilo komentara.

Sergej Bratčuk, portparol vojne uprave Odese u Ukrajini, objavio je dva video snimka požara u nenaseljenom području navodeći:

“Neprijateljsko skladište municije. Stari Krim”.

Stari Krim je historijski gradić u okrugu Kirovske na Krimu.  je anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014.

Video snimci i fotografije na društvenim mrežama prikazuju veliki plamen i gusti požar u nenaseljenom području, praćen nizom detonacija. Neki Telegram kanali javili su da je do 07.30 sati po lokalnom vremenu vatra gorjela oko tri sata, ali da još nije suzbijena.

Požar je uslijedio dva dana nakon što je u ponedjeljak eksplozija oštetila most koji povezuje Rusiju i Krimski poluotok, za koju je Moskva optužila Ukrajinu i ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio odmazdu.

Rusija je tokom noći izvela zračni napad na ukrajinsku luku Odesa drugu noć zaredom. Ukrajinska vojska također je saopćila da je napad dronom na Kijev uspješno odbijen u srijedu ujutru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,