Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Povodom godišnjice rođenja Kalashnikova: Đaci će na času učiti kako da sastave čuveni AK-47

Preuzmite sliku

Časovi će podsticati patriotizam, pomoći školarcima da formiraju ruski identitet i da omoguće da razumiju vrijednost odbrane domovine

Škole u Rusiji počeće da svoje đake uče kako da sastave pušku AK-47. To će da bude novina u školama koja će da bude uvedena u čast stogodišnjice rođenja Mikhaila Kalashnikova, čuvenog izumitelja ovog oružja, piše Telegraf.rs.

Rusko Ministarstvo obrazovanja objavilo je niz metodoloških uputstava koji su zapravo lekcija o AK-47. Kako navodi, časovi će “podsticati patriotizam, pomoći školarcima da formiraju ruski identitet i da omoguće da razumiju vrijednost odbrane domovine”.

Nastava može da ima različite formate, zavisno od resursa škole, navodi se u priručniku. To uključuje sve, od čitanja knjiga koje je napisao Kalashnikov do upoređivanja njegovih poznatih pušaka sa američkim oružjem, poput M-16.

U nekim školama učenici će takođe da uče kako na brzinu da sastave i rastave rusku jurišnu pušku.

  • Učenici posljednja dva razreda će takođe i da vode raspravu o Kalashnikovom pismu poglavaru Ruske pravoslavne crkve 2012. godine u kom je izrazio žaljenje rekavši da se “plaši da bude okrivljen za smrt svih onih ubijenih iz AK-47”.

    Kalashnikov je umro 2013. godine u svojoj 94. godini i u Rusiji ga smatraju nacionalnim herojem. Napunio bi 100 godina 10. novembra. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje