Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Posao iz snova: Plata do 5000 eura mjesečno, bez fakulteta

Preuzmite sliku

Edukacija za posao automehaničara traje tri i pol godine.

Mnogim mladićima u Njemačkoj savršeno je zanimanje automehaničar. Pitate li se zašto, odgovor će svakako biti zadovoljavajući jer zavarivanje, zavrtanje i poliranje automobila do visokog sjaja u ovoj njemačkoj tvrtki nosi izvrsnu zaradu i uslove.

Autokuća Gramsamer nalazi se oko 25 kilometara istočno od Münchena u Erdinger Moosu. Automehaničarska radionica savremenog izgleda s benzinskom pumpom i prodajnim centrom u vlasništvu je Manfreda Leonhard Gramsamera koji zapošljava oko 20 uposlenika među kojima je šest naučnika. Podmlatka je mnogo jer mladi Nijemci vole to zanimanje, javlja Deutsche Welle.

Godišnje se 19.000 mladih ljudi odluči upravo za zvanje automehaničara. Manfred Leonhard Gramsamer ima svoje uslove: – Onaj ko dođe kod mene ne mora imati dobre ocjene, ali mora biti motiviran i znatiželjan – kaže.

Zapošljava samo one koji su već u njegovoj tvrtki odradili praksu i dokazali se. Plaća seže do 5000 eura mjesečno, a prilika se daje i strancima pa je tako ondje pri kraju svoga šegrtovanja i mladić iz Dominikanske Republike koji bi mogao postati i voditelj poslovnice. Edukacija za posao automehaničara traje tri i pol godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,