Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogođen ruski tanker u blizini Krima

Preuzmite sliku

Ruski tanker s 11 članova posade pogođen je u ukrajinskom napadu u Crnom moru, potvrdili su ruski dužnosnici, navodeći da je brodski motor oštećen tokom udara u Kerčkom tjesnacu, ali nema povrijeđenih.

Ukrajina nije javno komentirala ovaj događaj, ali izvor iz ukrajinske sigurnosne službe rekao je za BBC da je korišten morski dron.

Subotnji napad je drugi u dva dana koji uključuje takvo oružje. Rusija, međutim, nije priznala nikakvu štetu tokom napada u petak.

Morske bespilotne letjelice mala su plovila bez posade koja djeluju na površini vode ili ispod nje. Istraživanje BBC Verifyja sugerira da je Ukrajina izvela nekoliko napada morskim dronovima.

Kerčki tjesnac povezuje Crno more i Azovsko more, odvajajući Krim – ukrajinski poluotok koji je Moskva pripojila 2014. godine – i ruski poluotok Taman.

Prema ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU), subotnja operacija također je provedena u saradnji s ukrajinskom mornaricom i korišteno je 450 kilograma TNT eksploziva, a tanker Sig nalazio se 27 km južno od Krimskog mosta.

Ruska državna novinska agencija Tass citirala je dužnosnika regionalnog pomorskog centra za koordinaciju spašavanja (MRCC) koji je rekao da su dva tegljača već stigla na mjesto napada.

Agencija za pomorski promet Rusije RosMorRechFlot kasnije je rekla da je brod imao rupu “u području motora blizu vodene linije s desne strane, vjerovatno kao rezultat napada morske bespilotne letjelice”,

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,