Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Parlamentarni izbori u Turskoj: Oko 54 miliona birača 25. put bira saziv parlamenta

Preuzmite sliku

Jutrošnjim otvaranjem biračkih mjesta počeli su opći izbori u Turskoj na kojima oko 54 miliona registriranih birača bira novi saziv nacionalnog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske, koja broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Biračka mjesta na cijeloj teritoriji Turske su otvorena jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, a bit će otvorena večeras do 17 sati. Prema informacijama Vrhovne izborne komisije (YSK) nisu zabilježeni veći problemi prilikom jutrošnjih otvaranja biračkih mjesta i izborni proces protiče u skladu sa zakonom i planovima.

Riječ je o 25. parlamentarnim izborima u savremenoj historiji Turske na kojima se za mjesta u Velikoj narodnoj skupštini nadmeće ukupno 20 političkih stranaka, a izborni prag za ulazak u ovo najviše zakonodavno tijelo je 10 posto. Na izborima učestvje i ukupno 165 nezavisnih kandidata.

 • izbori-turska007-20150607
 • Pravo glasa u Turskoj ima ukupno 56.641.000 registriranih birača i to 53.765.000 u Turskoj i 2.876.000 birača u inostranstvu. Izborni proces u inostranstvu organiziran je u periodu od 8. do 31. maja kada je turska dijaspora glasala na ukupno 112 biračkih mjesta u 54 zemlje svijeta, među kojima su i zemlje Balkana.

  Među ukupno 20 političkih partija koje se nalaze na biračkim listićima u izbornu utrku sa najvećim očekivanjima ulazi vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom na čelu, zatim najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), čiji lider je Kemal Kilicdaroglu i također opoziciona Nacionalna narodna partija (MHP) sa Devletom Bahcelijem na čelu. Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) prvi put kao stranka učestvuje na izborima.

  AK Parti je u proteklom mandatu imala 311 zastupnika, CHP 125, MHP 52, a HDP je imao 29 parlamentaraca. AK Parti je samostalno obnašala vlast u zemlji.

  Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

 • izbori-turska015-20150607
 • Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj zastupnika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva. Istanbul daje daleko najviše zastupnika 88, zatim Ankara daje 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 zastupnika.

  Turske snage sigurnosti su danas tokom izbora poduzele pojačane mjere sigurnosti kako bi se spriječili svaki oblici kršenja izbornog procesa, ali i narušavanje javnog reda i sigurnosti.

  Samo na ulicama Istanbula bit će raspoređeno skoro 40.000 policajaca dok će 14.000 biti u Ankari. Planirano je da na ulicama Izmira bude raspoređeno 11.500 policajaca.

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske za AA istaknuto je kako su sve policijske snage angažirane na osiguravanju javnog reda i mira. Policija će moći pretresati građane prije ulaska na biračko mjesto, ukoliko procijeni da za tim ima potrebe. Također, niko osim policije neće moći nositi oružje.

  Ukoliko dođe do transfera glasačkih listića sa jednog mjesta na drugo, policija će koristiti oklopna vozila i helikoptere. Svi zabavni centri u zemlji danas su zatvoreni, a ugostitelji neće posluživati alkohol sve do zatvaranja biračkih mjesta.

  Angažovane su i sve kamere MOBESE-a (mobilni elektronski sistem integracije) koji će detektovati eventualna krivična djela.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,