Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pariz: Invazija stjenica u bolnicama, gradskom prevozu i na aerodromu

Preuzmite sliku

Francuska se bori sa invazijom stjenica koje su se pojavile u javnom prevozu, kinima, bolnicama i aerodromu. 

@dailymail

Bed bugs seen crawling over seats on Paris trains and buses as France battles ‘invasion’ of the insects. #fyp #france #bedbugs #paris #insects #gross

♬ original sound – Daily Mail

Francuska vlada pokrenula je zajedničke napore u borbi protiv stjenica. Videosnimci koji se dijele na internetu pokazuju stjenice  kako gmižu po sjedištima u pariškom metrou, u brzim vozovima  i u pariškom aerodromu Charles-de-Gaulle.

Stjenice, koje su uglavnom nestale iz svakodnevnog života do 1950-ih, ponovno su se pojavile u posljednjim desetljećima, uglavnom zbog velike gustoće naseljenosti i masovnijeg prometa, piše Tuzlanski.ba.

Mogu biti prisutne u madracima, ali i u odjeći. Izlaze noću kako bi se hranili ljudskom krvlju. Također često uzrokuju psihološki stres, probleme sa spavanjem, tjeskobu i depresiju. Novine Le Parisien objavile su u petak na naslovnoj stranici članak o panici oko stjenica.

Invazija stjenica uveliko predstavlja zdravstveni problem, a također i mentalni jer zbog njih ljudi ne mogu spavati,  traumatizirani su ili moraju uzimati antidepresive, navela je Mathilde Panot.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,