Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Papa Franjo podvrgnut uspješnoj operaciji abdomena

Preuzmite sliku

Papa Franjo podvrgnut je uspješnoj operaciji u srijedu kako bi popravio kilu u trbušnom zidu, posljednju bolest koja je zadesila 86-godišnjeg papu kojem je prije dvije godine uklonjen dio debelog crijeva.

Vatikan je saopćio da nije bilo komplikacija tokom trosatne operacije, koja je zahtijevala da Franjo bude pod općom anestezijom. Ubrzo nakon zahvata, hirurg koji je izveo operaciju rekao je da je papa budan i da je kila popravljena.

Očekivalo se da će papa ostati u rimskoj bolnici Gemelli nekoliko dana. Iz predostrožnosti, sve papine audijencije su otkazane do 18. juna, saopćio je Vatikan.

Doktor Sergio Alfieri, direktor abdominalnih i endokrinih nauka u Gemelliju, koji je također obavio Franjinu operaciju debelog crijeva u 2021., rekao je da je papa bio oprezan, pa čak i da se šali.

– Kada ćemo uraditi treći? – citirao je Franjinu izjavu.

Tokom operacije, doktori su uklonili adhezije, ili unutrašnje ožiljke, koji su papi uzrokovali bol posljednjih mjeseci, rekao je Alfieri, koji je također otkrio da je Franjo bio podvrgnut prethodnoj neotkrivenoj operaciji abdomena prije 2013. godine u Argentini, prenosi AP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,