Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemački virusolog otkrio najprecizniji način zaštite od korone

Preuzmite sliku

Vodeći njemački i svjetski virusolog Kristijan Drosten, stručnjak za virus korona i jedan od autora testa na SARS, smatra da bi imunitet stečen zbog zaraze nekim drugim virusom korona tokom zime mogao pružiti zaštitu i protiv Covida-19.

Komentirajući navodni drugi talas u Aziji, istakao je da su samo u pitanju stari slučajevi virusa, odnosno pacijenti koji nisu izliječeni do kraja. I tu na scenu stupa dilema o efikasnosti PCR testova, koji su postali nezaobilazna metoda u molekularnim istraživanjima, a čija je prednost u odnosu na standardne imunološke i mikrobiološke testove brzina izvođenja i dobivanja rezultata.

‘Zamislimo tijelo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zgrabimo kantu vode i vidimo da li smo uhvatili neku ribu. Pred kraj zaraze Covid-19, kada se pacijent subjektivno i objektivno osjeća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentracija ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercu pa ih dva-tri puta nećeš zahvatiti, ali treći put hoćeš’ – objasnio je Drosten da nije moguć drugi talas zaraze.

Drosten, koji upravlja Institutom “Charité” u Berlinu i koji je jedan od prvih koji je izolovao SARS, starijeg brata Covida-19, radio je na razvijanju testova i ističe da zaraza ipak neće biti pod kontrolom sve dok se ne pronađe vakcina.

Najvažnija su, kako dodaje, testiranja, reakcije država, poput ponovnog uvođenja izolacije i saradnja građana, i to sve dok tehnologija praćenja, u koju polaže velike nade, ne osigura novu zaštitnu mrežu.

Preporuka Drostena je da do tada slijedimo pravilo “six feet – six seconds“, odnosno da u kontaktu s drugima budemo na rastojanju od od 1,8 metara i da komunikacija traje šest sekundi, prenosi RTRS.

S Drostenom se slaže njemačka kancelarka Angela Merkel. On je njen vodeći savjetnik tokom krize, a podržala ga je i u savjetima o opreznosti ublažavanja mjera poručivši stranačkim kolegama da ne obećavaju povratak u normalu sve dok brojke ne pokažu da potencijalni drugi val ne bi opteretio zdravstveni sistem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje