Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Njemački proizvođač oružja isporučivat će dijelove za električna vozila

Preuzmite sliku

Počevši od 2025. godine Rheinmetall će kompaniji čije ime ne navodi isporučivati ​​desetke miliona inovativnih sklopki za novu platformu vozila.

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall objavio je u ponedjeljak da je od domaćeg proizvođača luksuznih automobila dobio narudžbu dijelova za električna vozila vrijednu više od 250 miliona eura.

Rheinmetall će automobilsku kompaniju opremiti inovativnim sklopkama za novu 900-voltnu generaciju vozila na električni pogon, navodi se u saopćenju.

Riječ je o električno upravljanim sklopkama koje omogućavaju sigurno paljenje i gašenje električnih vozila te osiguravaju siguran i učinkovit rad vozila, pojasnili su u Rheinmetallu.

To je, kako ističu, naročito važno u hitnim situacijama, uključujući nesreće ili kratke spojeve u slučaju kvara u sistemu.

Nova tehnologija od 900 volti značajno će poboljšati učinkovitost nove generacije vozila na baterije, omogućavajući brže punjenje i prijelaz većih udaljenosti. Time će klasa napona od 900 V postati standard za buduća električna vozila, navodi se u priopćenju.

Počevši od 2025. godine Rheinmetall će kompaniji čije ime ne navodi isporučivati ​​desetke miliona inovativnih sklopki za novu platformu vozila.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu i najave njemačke vlade da će u modernizaciju vojske uložiti 100 milijardi eura, pozornost je uglavnom bila usmjerena na Rheinmetallovu proizvodnju oružja.

No, kompanija želi proširiti poslovanje i na druge sektore, poput elektromobilnosti, i proteklih je godina reorganizirala odjel automobilskih dijelova, napominje agencija dpa. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,