Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka vladajuća koalicija postigla dogovor o okončanju budžetske krize

Preuzmite sliku

Koalicija njemačkog kancelara Olafa Scholza postigla je u posljednjem trenutku dogovor o okončanju zastoja u budžetu, rekao je službeni izvor u srijedu, nakon što je odluka ustavnog suda poništila njene planove potrošnje i dovela je u krizu.

– Postoji dogovor – rekao je izvor za AFP, dodajući da će detalji biti otkriveni u podne u uredu kancelara.

U svojoj presudi prošlog mjeseca, najviši njemački sud utvrdio je da je vlada prekršila ustavno pravilo o dugu kada je prebacila 60 milijardi eura (65 milijardi dolara) namijenjenih za podršku pandemiji u klimatski fond.

Presuda je napravila ogromnu rupu u planovima potrošnje, primoravši vladu da usvoji hitan budžet za 2023. te da se bori za novi plan za 2024. godinu.

Kriza je došla u vrijeme kada je njemačka ekonomija već bila u teškom stanju i raspirila strahove da bi velike subvencije za privlačenje stranih investicija mogle biti smanjene, odlažući ključne planove za planirani prelazak zemlje na karbonsku neutralnost.

Glavna tačka trvenja između koalicionih stranaka odnosi se na pravilo kočenja duga, koje je sadržano u njemačkom zakonu i sprječava državu da pozajmi više od 0,35 posto godišnjeg BDP-a za pokrivanje strukturnog deficita, osim u izuzetnim okolnostima. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje