Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Tokom karijere 13 mjeseci zaposlenici rade besplatno

Preuzmite sliku

Novo istraživanje pokazalo je da trećina zaposlenih u Njemačkoj radi neplaćeno više od godinu dana tokom radne karijere.

Danas se u prosjeku u Njemačkoj prekovremeno radi tri sata nedjeljeno.

Zaposleni za vrijeme radnog vijeka rade prekovremeno 9.655 sati a kod onih na višim pozicijama to se penje na 15.390 sati, pokazalo je istraživanje Partnera za kompenzaciju (Compensation Partner) iz Hamburga koje je obuhvatilo više od 215.000 zaposlenih u Njemačkoj.

Istraživanje je pokazalo da trećini zaposlenih nisu nadoknađeni dodatni sati. Zato oni tokom radnog vijeka rade 13 mjeseci besplatno, piše Euractiv.rs.

U slučaju menadžera čak 74 odsto njih ne dobije kompenzaciju. Oni tokom karijere rade 21 mjesec besplatno.

Dobra vijest je, piše Local.de, što je broj prekovremenih sati u padu, sudeći prema aplikaciji Work Time Monitor.

Čak 54 posto zaposlenih u Njemačkoj radi prekovremeno, u prosjeku oko tri sata nedjeljno ili žene u prosjeku 2,2 a muškarci 3,7 sati. U 2009. je prosječan broj prekovremenih sati bio 6,5 nedjeljno.

Direktor u Partneru za kompenzaciju Tim Beger rekao je za Spiegel Online da je pad povezan sa ekonomskim kretanjima.

“Napeta situacija u uslovima finansijske krize doprinijela je da 2009. bude više prekovremenog rada nego danas”, rekao je Beger i dodao: “Danas doživljavamo ekonomski bum a odnos između rada i privatnog života je uravnoteženiji, što znači manje volje za prekovremeni rad”.

Institut za istraživanje zapošljavanja (IAB), koji pripada Saveznoj agenciji za zapošljavanje, također je registrovao smanjenje broja prekovremenih sati.

Međutim, prema istraživaču tržišta rada iz IAB Encu Veberu, smanjenje broja prekovremenih sati zapravo je povezano sa usporavanjem ekonomije.

Evropski sud pravde proljetos je presudio da svi prekovremeni sati zarađeni širom EU moraju da budu prijavljeni i plaćeni.

Tek treba da bude utvrđeno kako će se ta presuda sprovoditi u Njemačkoj. Svaka članica može da odluči kako će je sprovoditi, uključujući da li će aktivnosti poput odgovaranja na e-mail od kuće biti izostavljene ako ne mogu precizno da se izmjere.

Broj prekovremenih sati u Njemačkoj u 2017. je dostigao 2,1 milijardu od čega je polovina bila neplaćena, saopštila je vlada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,