Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka skladišta gasa popunjena više od 90 posto uprkos prekidu isporuka

Preuzmite sliku

Njemačka skladišta prirodnog gasa sada su popunjena više od 90 odsto, što ukazuje na stabilan porast uprkos tome što je Rusija prekinula isporuku kroz glavni gasovod Sjeverni tok, prenosi Anadolu Agency (AA).

Klaus Mueller, predsjednik Bundesnetzagentura, njemačkog regulatora energetske mreže, objavio je u utorak na Twitteru da je skladište gasa “postiglo još jednu prekretnicu” i da će uskladišteni plin pomoći u upravljanju svim potencijalnim hitnim slučajevima.

On je upozorio da je neophodno nastaviti sa štednjom gasa kojim će se tokom nadolazeće zime grijati kuće i proizvoditi električna energija.

Njemačka vlada je u julu pooštrila zahtjeve za skladištenje gasa, nakon što je ruska državna energetska kompanija Gazprom počela da smanjuje isporuke kroz gasovod Sjeverni tok 1, što je doprinijelo rastu cijena tog energenta.

Prvobitan cilj vlade u Berlinu bio je da popunjenost skladišta do 1. oktobra bude 80 posto, a 1. novembra 90 posto.

Ako se pretpostavi da bi mjesečna potrošnja gasa bila kao protekle zime, ova količina uskladištenog gasa bila bi dovoljna za gotovo dva mjeseca – bez uvoza novih količina ovog energenta.

Ruska energetska kompanija Gazprom objavila je krajem avgusta da su isporuke prirodnog gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 u Evropu obustavljene na neodređeno vrijeme.

Zemlja je počela da smanjuje isporuku gasa sredinom juna, navodeći navodne tehničke probleme. Njemački zvaničnici odbacili su to objašnjenje kao pokriće za političku odluku o povećanju cijena i stvaranju neizvjesnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,