Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka priprema nove mjere protiv nevakcinisanih

Preuzmite sliku

U nacrtu odluka saveznih i pokrajinskih vlasti stoji i cilj provođenja 30 miliona vakcinacija, u što su uključena prva, druga kao i tzv. booster vakcinacija do Božića.

Savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina planiraju pooštrenje mjera za nevakcinisane kojima bi se drastično ograničili kontakti i pristup trgovinama te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze vakcinisanja protiv korona virusa, javljaju njemački mediji u četvrtak, prenosi Hina.

Pristup trgovinama na saveznoj razini bi trebao biti ograničen samo za one koji nisu vakcinisani ili preboljeli korona virus, a isto vrijedi i za kulturne i sportske manifestacije, stoji u odlukama saveznih i pokrajinskih vlasti kako prenose njemačke novinske agencije.

Ta se ograničenja ne odnose na trgovine za dnevne potrebe poput samoposluživanja, drogerija ili ljekarni.

Broj posjetitelja na masovnim manifestacijama bi trebao biti ograničen na 30 posto kapaciteta prostora, ali ne bi smio premašivati brojku od 15.000.

Kod nevakcinisanih bi trebali biti ograničeni i kontakti u privatnom okruženju. Tako bi se članovi jedne porodice smjeli sastajati s najviše dva člana nekog drugog kućanstva ako se radi o osobama koje nisu vakcinisane ili preboljele korona virus.

Opća obaveza vakcinisanja

Sa sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, na kojem sudjeluje i aktualna kancelarka Angela Merkel kao i njen vjerojatni nasljednik Olaf Scholz, u javnost su procurile i informacije o zakonskoj pripremi za uvođenje opće obveze vakcinisanja protiv korona virusa koji bi trebao uslijediti u februaru.

Otvorena su još pitanja lokalnih zatvaranja klubova i diskoteka u trenutku kada sedmodnevna incidencija premaši vrijednost od 350.

U nacrtu odluka saveznih i pokrajinskih vlasti stoji i cilj provođenja 30 miliona vakcinacija, u što su uključena prva, druga kao i tzv. booster vakcinacija do Božića.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u četvrtak je izvijestio o 73.209 novozaraženih koronavirusom. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,