Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka policija uklonila napravu punu eksera u blizini božićnog sajma

Preuzmite sliku

Policijski stručnjaci su u petak uklonili napravu punu eksera koja je isporučena apoteci u blizini božićnog sajma u njemačkom gradu Potsdamu, u blizini Berlina, kazali su zvaničnici lokalne policije i službi sigurnosti.

Policija je evakuirala veće područje ovog grada, uključujući dijelove božićnog sajma i zatvorila veći broj radnji dok je trajalo analiziranje ovog paketa koji je primila jedna lokalna apoteka, podsjeća Reuters.

Karl-Heinz Schroeter, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Brandenburg, rekao je da će to područje za sada ostati zatvoreno dok policija istražuje da li je isporučeno još sličnih paketa.

– Mi smo u procesu istrage… Moguće je da je još paketa isporučeno ovdje u blizini božićnog sajma. Mi želimo osigurati da niko ne bude u opasnosti – kazao je Schroeter novinarima.

On je rekao novinarima da je nekoliko stotina grama eksera pronađeno u metalnom cilindru u paketu, ali da nije jasno da li je ta naprava zaista uključivala eksploziv.

– Mi u ovom trenutku jednostavno ne znamo da li se radi o napravi koja je zaista mogla eksplodirati ili je lažna ili je test – izjavio je Schroeter.

Stručnjaci su upotrijebili robota kako bi deaktivirali ovu napravu koristeći snažne mlazeve vode, kazali su zvaničnici.

Peter Meyritz, visokopozicionirani zvaničnik policije Potsdama, rekao je da je apotekar obavijestio policiju u petak poslijepodne nakon što je otvorio paket i u njemu našao žice, eksere i baterije. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,