Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka odbacila pozive za povratak vojnika u Afganistan

Preuzmite sliku

Njemačka ministrica odbrane danas je odbacila pozive za povratak njemačkih vojnika u Afganistan nakon što su talibanski pobunjenici zauzeli grad Kunduz u kome su njemački vojnici boravili duže od decenije.

Njemačka ima drugi po veličini vojni kontingent u Afganistanu nakon Sjedinjenih Država, gubeći više vojnika u borbama u Kunduzu nego bilo gdje od Drugog svjetskog rata.

Talibani su osvojili tri pokrajinske prijestonice, među kojima i Kunduz, tokom vikenda u ofanzivi koju su pokrenuli otkako su se strani vojnici počeli povlačiti iz zemlje.

– Izvještaji iz Kunduza i širom Afganistana mučni su i bolni – objavila je ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer na Twitteru.

– Da li su društvo i parlament spremni da pošalju oružane snage u rat i da barem jedna generacija ostane tamo? Ako nisu, onda je zajedničko povlačenje s našim partnerima ostalo prava odluka – kazala je.

Neki unutar njene konzervativne stranke žele da njemački vojnici učestvuju u intervenciji protiv talibana, ali je Kramp-Karrenbauer kazala da bi njihovo poražavanje zahtijevalo dugi i tešku kampanju.

Otkako su Sjedinjene Države u aprilu objavile planove povlačenja vojnika 11. saeptembra, i transatlanska alijansa NATO slijedila je njihov primjer, nasilje je eskaliralo i talibani su počeli da zauzimaju teritorije.

Kramp-Karrenbauer okrivila je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za podrivanje afganistanske operacije, čaki i nakon što je njegov nasljednik Joe Biden počeo provoditi politiku povlačenja.

– Trumpov žalosni sporazum s talibanima bio je početak kraja – izjavila je ona o sporazumu koji je Trump postigao s militantima 2020. godine o odlasku američkih vojnika, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,