Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka i Austrija pojačale kontrolu granica: BiH je u fokusu ilegalne migracije

Preuzmite sliku

Njemačke i austrijske vlasti od petka su počele zajedničku akciju protiv ilegalne imigracije i kriminala.

Austrijska agencija APA javlja da su prvi put njemačka i austrijska savezna policija te bavarska pokrajinska policija počele zajedničku akciju kontrole granica.

“Posebno u pograničnim područjima bilo je važno koordinirati aktivnosti na nacionalnom nivou. Želimo spriječiti opasne i ilegalne ulaske migranata u teretnim vozovima i kamionskim prikolicama”, rekao je Thomas Borowik, portparol njemačke savezne policije u Münchenu.

Čini se da akcija ima preventivni karakter jer je broj nezakonitih ulazaka na njemačko-austrijskoj granici daleko od alarmantnog. Policija je registrirala 3.800 ilegalnih migranata u prva četiri mjeseca ove godine, pri čemu je 2.100 osoba vraćeno.

Razlog za pojačanu akciju su medijski izvještaji o pojačanom priljevu izbjeglica na jugoistočnim granicama EU.

“U posljednjih nekoliko sedmica naglo je porastao broj migranata koji su iz Turske stigli na zapadni Balkan. Fokus ilegalne migracije je Bosna i Hercegovina”, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Granična policija svakodnevno registrira od 100 do 150 migranata u neovlaštenom ulasku, što je 12 puta više nego u istom periodu prošle godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,