Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nizozemska zbog novog soja koronavirusa zabranila letove iz Velike Britanije

Preuzmite sliku

Nizozemska vlada je zabranila komercijalne letove iz Velike Britanije nakon što se na britanskom tlu počeo širiti novi soj koronavirusa.

Zabrana se odnosi na sve putničke letove iz Velike Britanije prema Nizozemskoj i na snazi je od jutros od 6:00 sati, a trajat će najmanje do januara.

Letovi su zabranjeni u vrijeme božićnih blagdana kao “preventivna mjera” potrebna da se “ograniči” daljnje izlaganje populacije novom soju virusa koji se širi u Velikoj Britaniji i koji je veoma zarazan.

Vjeruje se da se radi o istom soju koronavirusa koji je rezultirao novim lockdownom u Velikoj Britaniji. Također, ovaj soj je otkriven i u Nizozemskoj početkom decembra.

Nizozemska vlada nije isključila mogućnost zabrane i drugih sredstava transporta. Britanci bi mogli dobiti zabranu i na nivou Evropske unije kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Ove informacije dolaze nakon što je britanski premijer Boris Johnson “otkazao Božić” za one koji žive u Londonu i Peterboroughu, a neki dijelovi zemlje su na četvrtom nivou lockdowna.

Trenutno nema dokaza da je novi soj koronavirusa smrtonosniji i da je otporniji na vakcinu.

Uprkos svemu, Britanci su preplavili željezničke stanice u namjeri da otputuju prije uvođenja lockdowna u Velikoj Britaniji, koji je počeo u ponoć. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje