Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci savjetuju gdje ljetovati: Grčka najskuplja, Turska najjeftinija

Preuzmite sliku

Njemački list Handelsblatt pisao je o ljetnjoj sezoni u turističkim destinacijama Evrope, pa je Tursku rangirao kao najjeftiniju, a Grčku kao najskuplju.

“Za evropsku turističku industriju ovo ljeto predstavlja veliki povratak. Poslije 2,5 godine pandemije, želja za suncem i plažom je tolika da rezervacije premašuju očekivanjaindustrije”, napisao je Handelsblatt, a prenio Greekcitytimes.

“U nekim destinacijama se čak očekuje da premaše prepandemijske nivoe iz 2019. godine, godine koja je u mnogima bila rekordna”.

Međutim, ljetovanje uslijed visoke inflacije, koja je u Evrozoni dostigla 8,1 je i te kako skuplje.

“Grčka je nova zvijezda u usponu među destinacijama za odmor nakon pandemije”, piše Handelsblatt osvrćući se na cijene:

“Cijene hotela sa četiri zvjezdice rastu. Ako neko ne obrati pažnju na Mikonosu, biće nemilosrdno rastrgnut: 79 eura porcija lignji na žaru, 15 eura espresso”, piše autor članka koji tvrdi da uprkos ljutnji brojnih putnika na bezobrazne cijene na ovom ostrvu, želja za putovanjem u Grčku ne jenjava.

 • “Brend Grčka privlači. Za najvećeg evropskog turističkog agenta, Tui, Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija za 2022. godinu. Kompanija želi da dovede tri miliona posjetilaca u Grčku ove godine, a veliki dio dolazi iz Njemačke.”

  Prema Asocijaciji grčkih turističkih preduzeća SETE, Grčka ima koristi od dobrih odluka koja je donosila u vezi sa mjerama u toku pandemije koronavirusa, ali i od njene raznolikosti koju pruža svojim posjetiocima.

  Međutim, cilj od 31,3 miliona posjetilaca u 2019. teško da će ponovo biti ispunjen. Jedan od razloga je odsustvo ruskih i ukrajinskih turista, kojih je 2019. bilo 800.000.

  Očekuje se da će ove godine biti postavljen novi rekord u broju posjetilaca iz SAD-a. Glavne aviokompanije, Delta, American i United, nude više direktnih letova nego ikada ranije.

  Kako se navodi u članku, Amerikanci su veoma dobrodošli posjetioci, jer troše znatno više novca od drugih stranaca.

  Ljetovanje u Turskoj

  Što se Turske tiče, svi artikli poskupljuju zbog rekordne inflacije, rekao je njemački novinar, objašnjavajući da je taj “događaj” djelimično nadoknađen padom turske lire za strane turiste.

  Vezano | Rezervišite svoj aranžman za ljetovanje u Turskoj, let iz Tuzle

  “Odmor u Turskoj je relativno jeftin, jer su dodatni troškovi u hotelskoj industriji i dalje niski”, navodi list.

 • Osim toga, rat u Ukrajini će sasvim je izvjesno uticati na to da će u zemlju doći znatno manje turista i iz Ukrajine i iz Rusije.

  Zbog toga se “all inclusive” hoteli posebno u regionu Antalije suočavaju sa izazovom da daju svoje sobe putnicima iz drugih zemalja po nižim cijenama.

  Ipak, turisti treba da budu svjesni da i druge usluge poskupljuju.

  Ako idete taksijem od aerodroma do hotela, plaćate znatno više u eurima nego ranije. Isto važi i za cijene rent-a-cara i goriva, kao i za ture autobusom i brodom, piše B92.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,