Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci odlučili klimatizirati ceste, a otkrili su i zašto

Preuzmite sliku

Nijemci rade na tehnologiji koja bi trebala osigurati ceste bez rupa.

Svi znamo da zbog temperaturnih promjena ceste ljeti pucaju. Zimi su klizave, a sol i ralice ne pomažu u očuvanju površine kolnika. Pojava pukotina i rupa utječe na trajnost cesta, ali i na sigurnost saobraćaja. Sve to su razlozi zbog kojih u Njemačkoj pokreću projekat kojim se želi utvrditi može li ugradnja svojevrsnog klimatizacijskog sistema u saobraćajnicu biti rješenje za trajnost saobraćajnica.

Već su započeli građevinski radovi na saobraćajnici Köln-Istok, gdje će se prvo testirati novi sistem, objavio je Federalni institut za autoceste (BASt). Ideja je ugradnja sistema cijevi kroz koje prolazi geotermalna voda i tako pomaže ljeti u hlađenju, a zimi u grijanju saobraćajnica. Paralelno se testira i još jedna tehnologija.

Bit će izgrađeno pet ispitnih polja i jedno referentno polje na duljini od 55 metara. Svako polje ima različite sisteme kontrole temperature ceste, a pritom će dva polja koristiti vodu kao medij. Preostala tri polja će imati zračne komore.

Učinak ovog svojevrsnog klima-uređaja će se pratiti kroz naredne tri godine putem osjetnika temperature i termovizijskih kamera.

Pokaže li se ovakav sistem učinkovit, velike su šanse da bude ugrađen na najkritičnijim dionicama poput izlazaka iz tunela, zavoja i sl. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,